20 ok, hogy gránátalma levet fogyasszunk

A gránátalma fogyasztás igazán élvezetes dolog, hiszen a gyümölcsnek egyszerre édes és fanyar íze van, mely egyedi ízvilágot kölcsönöz. A gránátalmáról tudni kell azonban, hogy egyedülálló egészségügyi előnyökkel is rendelkezik. Összegyűjtöttünk Önnek 20 okot, amely mindenképpen a gránátalma fogyasztása mellett szól:

1. A gránátalma szupergyümölcs, tartalmazza antioxidánsok és vitaminok egész tárházát. Kis túlzással szinte mindennemű betegség esetén segítséget nyújthat, a gyomopanaszoktól kezdve, a menstruációs és vérnyomászavarokon át egészen a szív és érrendszeri problémák enyhítéséig.

2. Kíváló immunerősítő, rendszeres fogyasztásával feltúrbozhatjuk immunrendszerünket a fertőzésekkel és baktériumokkal szemben vívott harchoz.

3. A gránátalma jót tesz a szívnek, a gyümölcslevekhez képest roppant nagy mértékben tartalmaz antioxidánsokat Michael Aviram izraeli professzor a gáránátalmát „a szív– és érrendszer legújabb barátjának” nevezte el.

4. Michael Aviram professzor szerint a gránátalma ugyan tartalmaz cukrot, kis mértékben és mértékletesen a gyümölcs sajátos fenolos-antioxidáns tartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

5. A hagyományos kínai orvoslásban a gránátalmát a fiatalság titikaként is említették. Fiatalos külsőt, egészséges bőrt kölcsönöz. Manapság a gránátalmát számos kozmetikai termék és krém alapanyagaként használják, csak úgy, mint speciális masszázsok és (arc)pakolások alapjaként.

6. Szabályozza a koleszterinszintet.
A gránátalma tartalmazza a paraoxonáz, a szervezetben természetesen előforduló enzimet, amely segít megakadályozni az LDL (rossz) koleszterint felhalmozódását és lerakódását az artériákban.

7. A gránátalma forrása a szervezet létfontosságú tápanyagainak, a rostoknak is.

8. A gránátalma olyan antibakteriális összetevőket tartalmaz, melyeknek köszönhetően a száj és a fogak egészsége szempontjából is pozitív hatásokat gyakorolhat. Egyesek szerint ugyanolyan hatékony, mint a receptre kapható szájvíz! Megakadályozhatja a fogszuvasodás kialakulását és kellemes leheletet kölcsönöz.

9. A gránátalmának eszmei-értéke is jelentős, a világvallások nagy tanait tartalmazó könyvek közül a Koránban „isteni gyümölcsként” említik. Beszámol a gyümölcsről a Biblia is, Homérosz eposzaiban is fellelhető... Izraelben a mai napig nagy kultusz övezi.

10. A gránátalmában is megtalálható ellagsav egy csodás anyag, amely többek között a rákmegelőzésben is szerepet játszhat azáltal, hogy képes lehet magakadályozni a daganatos sejtek osztódását és továbbterjedését.

11. Amerikai és brit tudósok úgy vélik, hogy a gránátalma fogyasztása segíthet megelőzni a prosztata daganat kialakulását.

12. Csökkenthetjük a stresszt. A gránátalmalé fogyasztásával szabályozhatjuk a „stressz hormonjaként” is emlegetettt kortizol szintjét.

13. Porckorongkopásban szenvedőknek egyre inkább ajánlják manapság a gránátalmát, a porckorong kopásának visszafordítására. A gyümölcs és annak természetes összetevőkből álló kivonatai ugynais képesek meggátolni a porckopást okozó enzimek termelődését.

14. A gránátalma baktérium –és gombaölő összetevőkkel is rendelkezik, melyeknek köszönhetően sikeresen enyhíthetőek a szervezetben kialakuló olyan gombás fertőzések, mint a Candida-gomba okozta problémák.

15. Összetevőinek köszönhetően a gránátalma enyhítheti az ízületi gyulladások okozta panaszokat.

16. A gránátalma fogyasztás támogatja az egészséges bélműködést, így az aranyér okozta kellemetlen panaszok enyhíthetővé válhatnak segítségével.

17. A gyümölcs „ékszerszerűbelseje, lenyűgöző látványt nyújt elsőre, az ősi egyiptomiak feltehetőleg ezért tartották a jólét és az ambíció szimbólumának.

18. A gránátalma levével a helyi kezelés is lehetséges: nem kell mást tennünk, mint a fájó, vérző és sebes felületetre felvinnünk a tápláló gyümölcs levét

19. A gránátalma a keresztény vallás szerint a termékenység egyik szimbóluma, Szűz Máriával kapcsolható össze. Tudományos bizonyítékként összekapcsolható a termékenység fogalma és a gránátalma. A Queen Margaret University kutatócsoportja szerint napi 1 pohár gránátalmalé elfogyasztása természetes potencia-növelőként szolgál mind a férfiak, mind pedgi a nők számára. Megismételt fogyasztása javíthat az egyén szexuális életén is.

20. Kitűnő desszertbor alpanyaga lehet a gránátalma. A desszertborok jellegzetessége, hogy a vörös és fehér társaikkal ellentétben nem az étkezés előtt vagy után fogyasztjuk azokat, hanem az étkezés közben. Az izraeli ’Rimon Borászat’ kísérletezett először a gránátalma bor-alapú felhasználásával. Az eredmény önmagáért beszél. 2003-ban körülbelül 2000 üveg bort készítettek, manapság már a 720 ezret is meghaladja ugyanez a szám!