A gránátalma antioxidáns hatása

A gránátalma sok vitamint tartalmaz, köztük olyanokat is, amelyek antioxidáns hatásokkal rendelkeznek. A táplálkozás során a szervezetbe juttatható 5 alapvető antioxidáns-tápanyag közül a gránátalmában 2 fő vitamin, a C - és E-vitamin, valamint (még ha minimálisan is) az értékes antioxidáns-hatású ásványi anyag, a Szelén szintén megtalálható.
A C-vitamin a legerősebb vízben oldódó antioxidáns, ami ugyanúgy nélkülözhetetlen a szervezet belső egészségéhez, mint csontok és a bőr épségének megőrzéséhez. Az E-vitamin az immunrendszert, és a sejtek közötti kommunikációt támogatja, továbbá segíti az érfalak felületét simán tartani.

Az antioxidáns tartalommal rendelkező élelmiszerek általános jellemzője, hogy segítenek csökkenteni a szervezetben a krónikus betegségeket vagy éppen szívproblémákért egyaránt, okozó szabadgyökök elszaporodását és a kémiai anyagok felhalmozódását.

A Wisconsin-Madison Egyetemen 2009-ben, Vaqar Mustafa Adhami és kollégái által végzett kísérlet során felfedezték a gránátalma rákmegelőzésben kifejtett hatását. A rák kialakulásáért nagyrészt a már emíltett szabadgyökök a felelősek. A modern rákkutatás egyik legújabb alapját éppen ezért az antioxidáns hatású élelmiszerek képezik, amelyek tápanyagaik révén képesek szembeszállni a kártékony szabadgyökökkel. A wisconsini kísérlet alatt a gránátalma magolaját, gyümölcslevét és gyümölcskivonatát tesztelték. A vizsgálatok igencsak bizakodásra adtak okkot, hiszen a laboratóriumi eredmények kimutatták, hogy a gránátalma előnyös lehet a mell-, a prosztata-, a tüdő-, a vastagbél- és a bőrrák megelőzésben.

A gránátalma Szupergyümölcs

A “szupergyümölcs” kifejezést azokra a gyümölcsökre értjük, melyek rengeteg tápanyagot és antioxidánst tartalmaznak, továbbá annak köszönhetően, hogy sejt- és molekuláris szinten is hatásokat fejtenek ki, általánosan javítják az egészségi állapotot. A pirosas színű, kemény héjú, számtalan belső magot tartalmazó „ékszerszerű” gránátalmát a jövő egyik legújabb szupergyümölcse lehet, amellyel egészséges löketet adhatunk a szervezetnek.

A gránátalma levéből előállított teljesen természetes gránátalmalé is megőrzite a szupergyümölcs jellegzetességeit:

• A gránátalmának akár 6-7-szer is magasabb az antioxidáns értéke, mint a zöld teának vagy a vörösbornak!

• 100 ml gránátalmalé biztosítja a napi ajánlott C-vitamin mennyiség 17%-át, vagy a szükséges szénhidtrát napi 14%-át.

• Kitűnő forrása a B-vitaminoknak, a K-vitaminnak a káliumnak és a rostoknak.

• A gránátalmalé 100%-ban tartalmazza a gyümölcs eredeti jellemzőit, így magas a flavonoid és az antocianidin tartalma, melyek további antioxidáns-erőt kölcsönöznek!

Kis túlzással élve, egy zsáknyi antioxidáns található a gránátalma gyümölcsében, héjában és magjaiban, ezért a gyümölcs kitűnő választás a szabadgyökök ellen. Az antioxidánsok bizonyított hogy megkötik a szabadgyököket (A szabadgyökökről röviden: olyan molekulák, melyek egy vagy több páratlan elektronnal rendelkeznek és gyorsan kapcsolódnak más molekulákkal. Mivel mindenáron pótolni akarják hiányzó elektronpárjaikat, az oxidációnak nevezett láncreakciót és sejtkárosodást idézhetnek elő.)

A szabadgyökök alapvetően teljesen természetes termékei az anyagcserének, a szervezet pedig önmaga képes egy bizonyos mértékig a szabadgyökök elleni antioxidáns-védelemre. Sajnos azonban a szervezet nem tud kellő mennyiségű antioxidánst magától előállítani így antioxidáns tartalmú táplálékokat feltétlenül sükséges fogyasztani!

A gránátalma segít a szabadgyökök szintjének lecsökkentésében. Egy kutatásban 19 idősebb, érszűkületben szenvedő beteget vizsgáltak, akiknél a gránátalmalé fogyasztásának hatására az erekben a lerakódások mértéke 30%-kal csökkent. A gránátalmalevet 60%-kal hatékonyabbnak találták az oxidálódott LDL (Rossz)-koleszterin következtében kialakult lerakódások megelőzésében, mint bármely más gyümölcslevet.