Az ellagsav hatásai

A gránátalma gazdag forrása az ellagsavnak és az ellagsav prekurzorainak (olyan vegyületeknek amelyekből biokémiai folyamatok során jelentős végtermék alakul), az ellagitanninoknak.

Az ellagsav egy kis fitokémiai összetevő (polifenol), ami jelen van a természetben és számos élelmiszerben, de tud termelődni például az ellagitanninok bélben történő lebomlásával is. Közel 45-50 növény és dióféle tartalmaz bizonyos mennyiségben ellagsavat, ilyen például az eper, a szeder, a málna, az áfonya, a dió és a pekándió, no és persze a gránátalma, amely az egyik legjelentősebb forrása az ellegsavnak.

A táplálékból az ellagsav elég gyorsan felszívódik, a vérben a maximális szintjét fogyasztás után nagyjából 1 órával éri el, ezután a szintje csökken, mivel más összetevőkre bomlik le. Az ellagsav a belekben urolitinná alakul át, ami felerősíti az ellagsav előnyös hatásait. Az ellagsav és annak metabolikus termékei rákellenes tulajdonságokkal bírnak, elsősorban a prosztatarák ellen hatékonyak

Az ellagsav szerepe a szervezetben

Prosztatarák

Az ellagsav és annak metabolikus termékei rákellenes tulajdonságokkal bírnak, elsősorban a prosztatarák ellen hatékonyak.

2010-ben, a Molecular Nutrition and Food Research-ben megjelent tanulmány szerint az ellagsav lebomlásának termékei a prosztata szövetekben koncentrálódnak. Mindezt prosztatarákos vagy prosztata megnagyobbodásban szenvedő betegeknél figyelték meg, akiknek a műtétet megelőzően három napon át gránátalmalevet adtak.

Egy 2006-ban a Clinical Cancer Research-ben megjelent tanulmány szerint a prosztatarák előrehaladása a műtétet követően lassult azoknál a betegeknél, akik naponta 2,25 dl gránátalmalevet fogyasztottak.

Elhízás és gyulladás

Egy 2012-ben megjelent tanulmány szerint egerek zsírszövetében az ellagsav csökkenti egy gyulladásos anyag, a rezisztin szintjét. A vérben a rezisztin (a zsírsejtek terméke) magas szintje gyakran összefüggésben áll a cukorbetegséggel (a rezisztint az inzulinrezisztencia serkentőjének tartják) és a koszrúér betegségekkel, ezt a zsírszövetek fehérvérsejtjeinek infiltrációja (idegen anyag behatolása a sejtbe) okozhatja.

Bár az ellagsavról pontosan nem bizonyítható, hogy megakadályozná a rezisztin termelődését, az előzetes kutatások után úgy tartják, hogy inkább gyulladásgátló hatást fejt ki az elhízással összefüggő betegségeknél.

Glükóz anyagcsere

A keményítők megemésztésének utolsó lépése a glükóz felszívódása, amelyet egy bél enzim, az alfa-glüközidáz könnyít meg. Kutatók úgy feltételezik, hogy az ellagsav gátolhatja az alfa-glükozidáz termelődését, ezáltal csökkentheti az étkezés után a véráramba kerülő glükóz felszívódását, mennyiségét (kevesebb cukor szívódik fel).

Dr. Glen Halvorson könyvéből (Chemopreventive Properties of …Phytochemicals) megtudhatjuk, hogy az ellagsav antibakteriális hatással rendelkezik, elpusztítja a gyomorfekélyt okozó H.pylori baktériumot, védi a májat, javíthat a májfunkciókon, összekapcsolódik és azáltal inaktiválja a karcinogén nevű, rákot okozó anyagot, ezáltal meggátolva, hogy a karcinogének a DNS-sel összekapcsolódjanak és akár a vércukorszintet csökkentését idézzék elő.

Az ellagsav és a rák

A rákkutatók forradalmian új felfedezése szerint az ellagsav képes lehet megakadályozni a rákkeltő anyagok DNS-hez való kapcsolódását, erősíti a kötőszövetet, ezáltal pedig megelőzheti a rákos sejtek elterjedését. Az értékes ellagsavnak további rákellenes hatásokat ulajdonítanak:

Az ellagsav elpusztítja a rákos sejteket? – Az egészséges sejtekkel ellentétben a rákos sejtek nem pusztulnak el, sőt, megduplázódnak. 2 rákos sejtből 4 lesz, majd 8, 16, 32 és így tovább... Egyes laboratóriumi kísérletek során azt tapasztalták, hogy az ellagsav elő tudta idézni a rákos sejtek pusztulását anélkül, hogy az egészséges sejtek sérüljenek! Mindez azért lehet egy új mérföldkő a rákkutatásban, hiszen a halálos kór ellen alkalmazott kemoterápia vagy sugár -és egyéb hagyományos kezelések válogatás nélkül pusztítják fertőzött sejtek mellett az egészségeseket is, fokozottan gyengítve tovább az immunrendszert.

Az ellagsav hozzákapcsolódik a glükózhoz, és mivel a rákos sejtek nagyjából 15-ször több glükózt fogyasztanak, mint a többi sejt, így nagyobb dózist „kaphatnak” az ellagsavból is.

Az ellagsav megállítja a sejtek mutálódását? – A Dél-Karolinai Egyetemen, a Hollings Rákkutató Intézetben végzett kettős vak vizsgálat során 500 méhnyakrákos beteget tanulmányoztak. A vizsgálat 9 éve alatt kimutatták, hogy a természetes ellagsav megállítja a sejtek mutálódását 48 órán belül és normál sejthalált idéz elő 72 órán belül mell-, hasnyálmirigy-, nyelőcső, bőr-, vastagbél és prosztatarákos sejtek esetében.