A gránátalma jótékony hatásai

A gránátalma egyike a világ legrégebb óta ismert és fogyasztott élelmiszereinek. A gyümölcs roppant gazdag tápanyagokban, ezen tulajdosnága teszi igazán népszerűvé világszerte. A gránátalma hatásaA tudomány csupán az elmúlt évtizedekben kezdte el közelebbről meg –iletve kiismerni ezt a csodás gyümölcsöt. A gránátalmáról az alapos vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy elsőrendű antioxidáns -, kitűnő sejtvédő –és hatásos betegségmegelőző tulajdonságokkal rendelkezeik. A gránátalma széleskörű hatásai annak köszönheti, hogy lényegében minden tápanyag megtalálható a gyümölcsben, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van: C-vitamin, vitaminok; ásványi anyagok; polifenol vegyületek; rostok; flavonoidok vagy éppen nyomelemek. A gránátalmából készült természetes gránátalmalé jellegzetessége, hogy megőrzi a gyümölcs tulajdonságait és összetevői, nem veszít azok mennyiségéből és a hatóanyagokból!

A gránátalma élettani hatásai

1. Immunerősítés:
A gránátalma nagy számban tartalmaz antioxidánsokat. Legalább 3 féle erős antioxidáns vegyülete egyedülálló tulajdonságokkal ruházza fel a gyümölcsöt. A gránátalma komplexitása megmutatkozik abban, hogy az antioxidáns tulajdonságok mellet gyulladáscsökkentő hatású, továbbá a szervezet számára elengedhetetlen építőköveket, vitaminokat és a rostokat egyaránt tartalmaz. Egészségmegőrző és betegségmegelőző tulajdonságai teszik igazi szupergyümölccsé a gránátalmát.

2. Szív –és érrendszer védelme
A gránátalma a legújabb kutatások szerint a szív -és érrendszer „barátja”. Rugalmassá teszi az artériák falát, így biztosítva a megfelelő véráramlást, továbbá megakadályozza a koleszterin lerakódását úgy, hogy a szervezet rossz-koleszterinszintjét (LDL) csökkenti, a HDL (jó) -koleszterint viszont megemeli. Egyensúlyba hozza a koleszterinszintet.
A szívbetegségek egyik legfőbb okaként számon tartott érelmeszesedés megelőzésében is pozitív hatásokat képes kifejteni azáltal, hogy csökkenti az érfalakra lerakódó plakkok mennyiségét és méretét. Az orvostudományi vizsgálatok eredményei roppant mód bizkodásra adtak okot a gránátalma érelmeszesedést meggátoló hatásait vizsgálva. Egy kísérlet során 19, 65–75 év közötti idős embert vettek alanyul, akiknél egyaránt a nyaki artéria súlyos, 70-90%-os beszűkülése volt tapasztalható. A betegnek naponta 50 ml koncentrált gránátalmalét adtak. Egy év után a képalkotó vizsgálatokkal ellenőrizték a nyaki erek állapotát, és azt találták, hogy a szűkület 35%-kal csökkent!
Dr. Michael Aviram izraeli tudós azt is bebizonyította, hogy a gránátalma képes lehet csökkenteni a vér sűrűségét és az öregedés folyamatával párhuzamosan megnövekedő vérrögképzési hajlamot is. A vérrögök kialakulása egyenes szövődménye az embólia és a szívinfarktus, a gránátalma fogyasztásával csökkenthetjük ezek kialakulásának az esélyét!

3. A vércukorszint fenntartása
A gránátalma ugyan tartalmaz fruktózt, azonban jellegzetessége, hogy nem emeli meg a vércukorszintet. Kutatások alátámasztották, hogy a gránátalma mértékletes fogyasztása cukorbetegek számára is biztonságos.

4. A vérnyomás „beállítássa
A gránátalma fogyasztásával csökkenthető a magasvérnyomás. A gyümölcs hatóanyagai képesek meggátolni a vérerek további károsodását. A gránátalmát „természetes aszpirinnek” is nevezik egyes kutatók, mivel képes megakadályozni a vérrögök képződését és a vér alvadását.

5. Védelem a szabadgyökök és a kóros sejtburjánzás ellen.
A gránátalma antioxidáns hatásai révén megakadályozza a szervezetben a szabadgyökök elbúrjánzását, ezenkívül a fertőzéseket és méreganyagokat semlegesítő fehérvérsejtek termelődését serkenti. Ugyan most még csak feltételezés, de könnyen elképzhetető, hogy a gránátalma a szervezetben apoptózist indukál, melynek lényege, hogy a sejtek elpusztítják önmagukat, és ez vonatkozik a már megfertőzött sejtekre is! Több orvoskutató gyanítja, hogy a gránátalma képes lehet meggátolni az olyan kóros sejfertőzéssel, sejtelhalással járó megbetegedések továbbterjedését is, mint a rák. A gránátalma rákkutatsában elért eredményeiről ITT olvashat részletesebben!
A gránátalma fogyasztásával blokkolható az aromatáz nevű enzim, amely arról rettegett, hogy átalakítja például az ösztrogén hormonjait, döntő szerepet játszik a mellrák kialakulásában.

6. Nyugtatólag hat a gyomorra:
Hasmenés, vérhas és emésztési problémák esetén a gránátalma nyugtatólag hat a gyomorra. Támogatja az enzimek szekrécióját (elválasztás). Gombaölő és baktériumellenes tulajdonságainak köszönhetően az egészséges bélműködést és az emésztést is elősegíti, többek között enyhíteni képes az igen elterjedt Candida-gomba okozta gyomorfertőzéseket.

7. Vérszegénység ellen
Mivel a gránátalma bőségesen tartalmaz vasat, ezért képes lehet leküzdeni a vörösvérsejt-hiányt a szervezetben. A vörösvérsejtek nem megfelelő mértéke a szervezetben a vérszegénység betegségét eredményezi.

8. Ízületi és porc problémák enyhítése
A gránátalma gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően enyhítheti az ízületi gyulladásokkal járó megbetegedések panaszait. Rendszeres fogyasztásával éppé tehetjük a porcok felszínét is, megakadályozva így azok elhasználódását, elkopását. A gránátalma fogyasztása hozzásegíthet minket a jobb és fájdalommentesebb mozgáshoz.

9. Csontok egészsége
A gránátalmában található ún. enzim inhibitorok védik a csontok és porcok felszínének az egészségét, épségét, melyek idővel elóbb vagy utóbb, de természetes módon károsodnak.

10. Öregedés ellen, szépségápolás céljából
A gránátalmát gazdagon tartalmazó táplálkozási szokásoknak jelentős öregedésgátló tulajdonságuk van. A gránátalma leve ugynais képes csökkenteni a ráncok kialakulását, egészégessé és rugalmassá teszi a bőrt. A gránátalma kozmetikai szerek alapanyagakánt, frissítő masszázs-szerekhez is használatos, mivel segíti a bőrsejtek regenerálódását, és hidratálja a bőrt. Megakadályozza a hiperpigmentáció következményeként is jelentkező sötét foltok megjelenését a bőr felszínén.

11. Terhes nőknek
A tehesség hónapjai alatt fokozottan kell ügyelnünk saját szervezetünk és a magzat egészségére. A gránátalma fogyasztásával közvetve elősegíthető a magzat fejlődése, mivel a gyümölcs jellemző tulajdonsága, hogy segíti a megfelelő véráramlás biztosítását a szervezetben, amely elengedhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez. A terhes kismamák számára pedig számos nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Könnyedén beiktatható a szülést megelőző étrendbe.

12. Külsőleg, helyi fertőtlenítés és kezelés céljából
A gránátalma gyümölcsének leve helyileg alkalmazva fertőtlenítő és baktériumellenes tulajdonságai miatt elősegítheti a sebek, hegek és a sérült bőrfelület gyógyülását. Kevesen tudják, hogy a gránátalma levét régebben bizony használták helyi sérülések felületének a kezelésére is. Gyorsítja a sebgyógyulást, mivel a bőr dermális (a bőr rugalmasságáért és tartósságáért felel) és epdermális (a legfelső, védő réteg) rétegében a sejtek regenerálását támogatja.

13. Hajhullás megelőzése
Gránátalmalé rendszeres fogyasztásával a gyümölcs további szépségápolási hatásait is élvezhetjük. A gránátalmalével ugyanis erősíthetjük a hajhagymákat is, megelőzve a hajhullást, ezenkívül széppé és fényessé tehetjük a hajszálakat.

14. Testsúly csökkenés
A gránátalma jótékony és természetes hatóanyagainak hála elősegítheti a fogyást is: javítja az emésztést, egyensúlyba hozza a koleszterinszintet, mindemellett energiával látja el a szervezetet.

15. Férfiaknak ajánlott!
Antioxidánsai révén a gránátalma tisztítja az ereket, biztosíjta a megfelelő véráramlást is. Az érelmeszesedés egyéb lehetséges következményeként számon tartott impotencia -és prosztatarák kialakulásának az aránya lecsökkenthető a gránátalma rendszeres fogyasztásával.