A gránátalma szerepe a rákmegelőzésben

„A gránátalma az egyik legerősebb természetes antioxidáns tartalommal bír!” – Állítja Dr. Michael Aviram izraeli tudós, aki többek között rávilágított, hogy a gránátalma antioxidáns ereje jóval magasabb a narancs és az áfonyalé, a zöld tea de még a vörösbor értékénél is. Ennek azért igazán lényeges, hiszen jó pár évvel ezelőtt még nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a gránátalma antioxidáns hatásainak. A gránátalmát egyébként az 5. legerősebb antioxidáns élelmiszerként tartják számon! Az Egyesült Államok mezőgazddasági Minisztériuma által meghatározott ORAC skálán (melynek mértékegysége az Orac egység) (az élelmiszerek antioxidáns hatásainak a kifejezésére szolgál) a gránátalma előkelő helyet foglal el, a népszerű bolti gyümölcsöket egytől-egyik megelőzi az Orac-érték alapján. Hazánkban is népszerű gyümölcsök ORAC értékét összevető táblázatunkat ITT találja!

Az erős antioxidáns hatást kifejtő élelmiszerek jelentősége nem csupán a betegségek megelőzésében és az általános immunerősítésben jelentős. A modern kutatások rávilágítottak arra, hogy az olyan erős antioxidánsok, mint a gránátalma akár a rák megelőzésében is segítséget nyújthatnak. A rák megbetegedésének egyik fő oka a szervezetben jelenlévő szabadgyökök elburjánzása, ezt a folyamatot megakadályozhatjuk az antioxidáns-gránátalma levének fogyasztásával.

A kutatások és orvostudományi vizsgálatok eredményei igencsak kedvezőek. A gránátalma leve ugyanis a feltételezések szerint valóban enyhíthet többfajta rákos megbetegedést. Az eredmények szerint a gránátalma segíthet a bőrrák, az emlőrák és prosztatarák kezelésében, és a tünetek enyhítésében. A Wisconsin Egyetemen elvégzett kísérlet igazolta, amint a gárántalma képes volt meggátolni a bőrrák kialakulását egereken! Mindez főképpen egy csodás anyagnak, az ellagsavnak köszönhető.

Az ellagsav egy fenol típusú komponens, antikarcinogén anyagnak tekinthető. Az antikarcinogén megnevezést minden olyan anyag esetében használják, amely csökkentheti a rák súlyosságát és előfordulását.

Az ellagssav antimutagén sajátossággal rendelkezik, amely annyit tesz, hogy csökkenteni képes a kóros (sejt)mutációk létrejöttét. A gránátalma ellagsavja a gyümölcs fruktóztartalmához kötődik, és mivel a rákos sejteknek 15-ször nagyobb cukorigénye mint a normál sejteknek, ezért a gránátalma fogyasztása során a mutálódott rákos sejtekbe 15-ször több ellagsav is kerül! A rákos sejtekről mindenképpen meg kell még említeni, hogy az egészséges sejtekkel – életciklusuk kb. 120 nap – szemben nem halnak el, hanem tovább osztódnak és szaporodnak, jelen maradnak a szervezetben.

Az ellagsav a kutatások szerint háromféleképpen fejti ki hatásait a Rákkal szemben:

1. Gátolja a rákos sejtek kialakulását;

2. Megakadályozza a mutálódott sejtek osztódását;

3. Képes elpusztítani, semlegesíteni a megfertőzödött sejtet.

A táplálkozás-tudomány elismert szakértője, Donald Yance ’Gyógyulás és Rák” c. könyvében a következőképpen ír az ellagsavról: „...Az ellagsav képes meggátolni a rák kialakulását, és sokan úgy gondolják, hogy megakadályozhatja a rák mutációját is azáltal, hogy a géneken ideiglenesen a DNS funkcionális oldalához kötődik, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását...”. Yance szerint a dohányzás okozta tüdőrák ellen is hatásos lehet a gránátalma levének a tudatos fogyasztása.

A dél-karolinai Hollings Rákkutató Intézetben egy 9 évig tartó kísérletsorozat végén szintén arra jutottak, hogy a gránátalmában is jelenlévő ellagsav méhnyakrákos betegek esetén képes volt megállítanni a tumor növekedését azáltal, hogy 48 órán belül meggátolta a rákos sejtek további osztódását; sőt (!) 72 óráb belül természetes sejthalált tapasztaltak a mutálódott sejtek esetében. A megfigyelést elvégezték mell-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, bőr-, -és prosztatarákos betegek esetében is, hasonló eredményekkel!

A gránátalma az ellagsav mellett tartalmaz még olyan összetevőket, amelyek szintén szerepet játszhatnak a rák leküzdésében. A gyümölcs levében szintén megtalálható flavonoidok egyik sajátossága, hogy a tumor környékén képesek megakadályozni az ’Angiogenezist’. Az angiogenezis (véredényképződés) egy létfontosságú folyamat a szervezetben, hiszen szerepe van a növekedésben, a gyógyulásban és a fejlődésben is. Az angiogenezis sajnos a rákos megbetegedés során is végbemegy! A rákos daganatok beereződnek, és a mutálódott sejtek képesek más szervekre is átterjedni, fejlődni. A beereződött daganatot a bejutó véredények ellátják, táplálják. Az angiogenezis során a mutálódott sejtek jeleket küldő molekulákat bocsátanak ki az egészséges szövetek, sejtek felé, ezek a jelek a szövetekben olyan géneket aktiválnak, amelyek következtében bizonyos fehérjék termelődése indul meg, ezek a fehérjék pedig új vérerek növekedését ídézik elő a daganat körül. A flavonoidok pont ezeknek a tumor-környéki vérereknek a képződését csökkenthetik, megakadályozva így a daganat további növekedését.

A rákkutatásban manapság igen komoly szerep jut a gránátalmának. A gyümölcs ellagsavját már a modern rák-ellenes kezelésekben is használják; igaz, nem önmagában, hanem más kezelési módszerekkel egyetemben. A gránátalma és a rákmegelőzés viszonylatában az jelenlegi eredmények roppant mód bizokodásra adnak okot.

Egyesek biztosra veszik, hogy a gránátalma forradalmi áttörést eredményez majd a jövőben. A halálos kór talán gyógyíthatóvá válhat?! A következő évtizedek biztosan választ adnak majd erre a kérdésre!