A gránátalma története

A gránátalma (’punica granatum’) fa lombhullató, magassága 2 és 4 méter között váltakozik. Törzse alacsony, a levelei rövid nyelűek, és egymáshoz képest sűrűn helyezkednek el. A gránátalmának szép piros virága van, ezen tulajdonsága miatt pedig a mediterrán térségben dísznövényként is termesztik. Az érett gyümölcs az almához hasonlít, azonban bőrszerű lila, piros vagy narancssárga textúra borítja. A gránátalma belsej a puha fehéres húsból, és a sok apró, beágyazódott, sötétpiros magból áll.

Az emberiség már ősidők óta ismeri ezt a csodás gyümölcsöt. Az első gránátalmát említő feljegyzések körülbelül Kr.e 4000 évvel ezelőtt születtek. A gránátalma hosszú és gazdag történelemmel rendelkezik. A világ egyes pontjain, különösképpen a Közel-Keleten óriási becsben tartják mind a mai napig.

Általános feltételezések szerint a gránátalma az ókori Perzsia területéről származhat, azonban vannak akik a Távol-Keletről, pontosabban a Kínai Birodalom területeiről származtatják a gránátalmát. – Kínába azonban megközelíthetőleg csupán úgy Krisztus után 100 évvel ismerhették meg a gránátalmát, ugyanis úgy tartják, hogy a Hahn-dinasztia képviselője, Jang Qian hozta a „nagy falon belülre” a dióval, a szőlővel és a lucernával egyetemben.
A gránátalmát mai megközelítés szerint a mediterrán térségben őshonos növények tekintjük.

A régészek a gránátalma termesztésére utaló, elszenesedett nyomokat Kréta szigetén, és Egyiptomban is találtak, melyeket kora bronzkori – Krisztus születését jóval megelőző – évekre „lőttek be”. A gránátalmát a világ egyik legősibb élelmiszereként tartják sázmon. A világvallások nagykönyvei közül szinte mindenegyik megemlíti mint „csodás, isteni eredetű” gyümölcsöt. A kerszténység Bilbliájában és az iszlám szent könyvében, a Koránban gyakran említik a gránátalmát, amelyről még Homérosz is említést tesz az eposzaiban, csak úgy mint a mezopotámiaiak a történeteikben. A zsidó vallásban is számos gránátalmára utaló feljegyzést találni, és a szépség, termékenység és bőség jelképeként írják le leggyakrabban.

A gránátalma latin megnevezése mint sok más, a rómaiaktól eredeztethető. Az ókori Rómában a mai angol szóhasználattal élve ’punic apple’-nek, azaz a ’punok almájának’ nevezték, mely feltehetőleg a pun területek központjából, Karthágóból került át Itáliába.
A punokat gránátalma-termesztő népnek tartották a Római Birodalomban, a gyümölcs bontanikai megnevezése a ’Punicum granatum’ is ez előtt tiszteleg! A Birodalomban a gyümölcs nedvét már szépségápoló szerként használták!

A görög mitológiából sem hiányozhat a gránátalma! A legenda szerint (röviden!) Hádész, az alvilág istene egy gránátalmával csábítgatta a szépséges Perszephonét, aki, amint evett az almából, elkötelezte magát Hádészhoz, és az alvilág istennőjévé vált – A gránátalma pedig házasságuk felbonthatatlan szimbóluma lett.

A gránátalma, angolul ’pomegranate’ kifejezést a középkorban használták először. A jelentése: „magos alma”. A középkor évszázadaiban a gránátalma meghonosodott Európában, a mai Spanyolország területén a móroknak, Angliában pedig VIII. Henrikneknek köszönhetően. Az Új-Világ felfedezését követően a spanyol konkvisztádorok „átvitték” az amerikai kontinensre is, ahol fokozatosan szétterjedt. A XVI. században, a mai Mexikó területén már termesztették a gárnátalmát. Észak-Amerikába ugyan valamivel később jutott el, azonban 1771-ben pontos dokumetációk szólnak arról, amint Thomas Jefferson, az Egyesült Államok egyik ’Alapító Atyja’ a virginiai Monticelloban található birtokán gránátalma fákat ültetett...

A Nagy Francia Forradalmat követő évtizedekben a Napóleon császársága alatt egységbe szerveződő Franciaországban állítólag a gránátalma kemény, belsőleg pedig sok kis beágyazott magból álló termése után a francia hadsereg alakulatát gránátosoknak nevezték el!

A gránátalma szimbolikus jelentőségű gyümölcs, melyet a mitológiában, az irodalomban és a történelem lapjain is megemlítenek, a szerelem, a termékenység, a jólét és a bőség (stb.) ősi jelképeként. Gyógyászati jelentőségét a nyugati világban kezdték el tüzetesen vizsgálni, pár évszázaddal ezelőtt. Pontosan ugyan nehéz meghatározni a gránátalma gyógynövénykénti alkalmazását az orvoslásban, azonban az biztos, hogy a Felvilágosodás kora után már számos gyógynövénygyűjtemény és egészségügyi intézmény tesz említést a gránátalmáról. Az 1832-ben alapított ’ British Medical Association’ már akkoriban felvette a gyógyhatású szerek listájára a gránátalmát. A világ egyik legősibb élelmiszerét a 2000-es évekelején lényegében „újrafelfedezték”, köszönhetően a számos tudományos kutatás által közölt pozitív eredménynek. A gránátalmát manapság szupergyümölcsként tartják számon! Minősített Mannavita Gránátalmalé