Kutatási eredmények

Gránátalmalé kúrák

A legenda szerint a gránátalma az „Édenkert gyümölcse”. Bizonyított, hogy évezredeken át használták gyógyításhoz. Napjainkban már szupergyümölcsként emlegetik, ami számos betegség tüneteit enyhíti.

Laboratóriumi kísérletek igazolták a gránátalma antivirális, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságait.

Az elmúlt évtizedben számos tanulmányt tettek közé a gránátalma széles körű hatásait vizsgálva: a szupergyümölcs antioxidáns tulajdonságaitól kezdve, az antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokon át, a feltételezhető rákellenes hatásokig.

A gránátalma gyógyhatású összetevőiről megállapították, hogy a magokban, a gyümölcslében, a héjban, a levelekben, a virágban, de még a fa kérgében és annak gyökereiben is megtalálhatóak! A gránátalma gyümölcsleve és héja például antioxidáns hatással bír, a gyümölcslé, a héj és az olaj gyenge ösztrogén hatású.

A gránátalma gyümölcse százával tartalmaz fitokemikáliákat, antioxidáns hatását pedig elsősorban az ellagsavnak (a gránátalma legfontosabb polifenolja) tulajdonítják.

A gránátalma számos potenciálisan bioaktív anyagot tartalmaz. A punicin sav egy omega-5 hosszúláncú, többszörösen telített zsírsav, amit a gránátalma magolaja tartalmaz. Számos hosszúláncú zsírsavnak mutatták már ki a rákmegelőző hatását!

Az eredmények szerint a punicin sav mellrák ellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A gránátalma és a gránátalmalé a szív- és érrendszer számára is tartogat előnyöket. Számos tanulmány szerint a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri károsodások esélyét a magas kockázatú betegeknél, elsősorban a vérlemezkékre kifejtett hatásukkal.

A Gránátalma fontosságát hangsúlyozó kutatási eredmények

• A Harvard Men’s Health Watch 2007 áprilisi számában leírta, hogy a gránátalmának mindenképpen ott a helye az egészséges étrendben.

• Előzetes, kémcsöves, ember- és állatkísérletek arra engednek következtetni, hogy a gránátalma előnyös lehet a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Kimutatták, hogy a gránátalmalé megvédi az LDL (káros) -koleszterint az oxidatív károsodástól. Kés kisebb klinikai tanulmány eredménye még érdekesebb, azt mutatja, hogy a fő nyaki verőér vastagsága csökkent és a vérkeringés javult a gránátalmalevet fogyasztóknál.

• Az Oklahoma Állami Egyetem beszámolója szerint a gránátalmalé a szívbarát étrend részét képezheti.

• Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a gránátalma csökkenti a tumorok vérellátását, ezáltal megelőzi, hogy a rákos sejtek tápanyaghoz jussanak. Ezt igazolta egy 2008-as tanulmány is, amit az International Journal of Oncology-ban publikáltak. Emberi prosztatarákos sejtekkel beoltott egereket négy héten át gránátalmalé kivonattal kezeltek. Az eredmények jelentős csökkenést mutattak a tumor méretében és a tumor érhálózatának sűrűségében.

• “A gránátalma bizonyul a legerősebb elérhető antioxidánsnak, jobb, mint a vörösbor, a paradicsom, az E-vitamin” - véli Michael Aviram professzor, a Technion-Israel Institute of Technology laboratóriumában végzett kutatás vezetője.

• 2004 júliusában izraeli tudósok azt tapasztalták, hogy a gránátalmalé lassítja a koleszterin által okozott károsodás mértékét, csökkenti a vérnyomást és jelentősen megemeli egészségjavító antioxidánsok szintjét a vérben.

• Roger Corder, a londoni William Harvey Kutatóintézet vezető kutatója szerint egy pohár gránátalmalé megfelel két pohár vörösbornak, tíz bögre zöld teának, hat bögre kakaónak vagy négy pohár áfonyalének - mindegyik rendkívül sok flavonoidot tartalmaz!

• Egy amerikai kutatás szerint a gránátalma kivonat segít harcolni a bőrrák ellen. Hollandiában a tudósok tiszta gránátalma magolajat teszteltek mellrákos betegeken.

• Arra is rájöttek, hogy napi egy pohár gránátalmalé terhesség alatt a babát is védi, mivel tartalmazza a napi szükséges mennyiségű folsavat.

• Egy, az edinburgh-i Queen Margaret Egyetemen végzett tanulmány szerint a gránátalmalé csökkenti a hasi zsírlerakódást. Önkéntesek négy héten át naponta 500 ml gránátalmalevet fogyasztottak, ezt követően jóval alacsonyabb lett zsírsav szintjük. és kevesebb zsír rakódott le hasi tájékon

• A murciai Probeletebio laboratórium csapata klinikai vizsgálatokat után megállapított a gránátalma bőrápoló és regnereló hatásait.

• Japán tudósok már 2004-ben bizonyították, hogy a gránátalmában lévő hatalmas mennyiségű fitoösztrogén a változókori tüneteket, mint a hangulatingadozás, a csontritkulás és a hőhullámok, nagy mértékben enyhíti. Ezzel együtt a jellegzetes premenstruációs tüneteket is mérsékli. A magolaj és a levelek magas koncentrációban tartalmaznak növényi hormonokat. A gránátalmában lévő zsírsavak hozzájárulnak a prosztaglandinok termelődéséhez. A prosztaglandinok olyan hormonok, melyek rendkívül fontosak az immunrendszer és az anyagcsere szempontjából, a szervezet maga állítja elő őket.